Content Oriented Web
Make great presentations, longreads, and landing pages, as well as photo stories, blogs, lookbooks, and all other kinds of content oriented projects.
Адвокати LS GROUP захистили інтереси великого харчового виробника при застосуванні штрафу в сумі 1 мільйон гривень за порушення податкового законодавства
01 12 2017

фото акциз

Камеральною перевіркою органу Державної фіскальної служби України харчового виробника констатовано порушення податкового законодавства під час випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком,  що видаються до отримання з акцизного складу продуктів та застосовано штраф у сумі майже 1 мільйон гривень.

Вважаючи застосування штрафу та проведення перевірки неправомірними,  юристами LS GROUP їх було оскаржено до окружного адміністративного суду.

Під час судового розгляду адвокати LS GROUP довели, що камеральна перевірка проведена із порушенням податкового законодавства та перевищенням установлених граничних меж її проведення, аналіз достовірності сформованих платником податків показників податкової звітності здійснений протиправно, відсутні правові наслідки такої перевірки.

Окрім того, спростовано висновки органу податкового контролю про порушення строку сплати суми грошового зобов’язання з акцизного податку та обґрунтовано, що у клієнта на час вчинення оскаржуваних дій мала місце  переплата з вказаного платежу, на яку не могла бути нарахована штрафна санкція, тобто підприємством дотримано вимоги податкового законодавства під час випуску,  обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком,  що видаються до отримання з акцизного складу продуктів.

За наслідками розгляду спору окружний адміністративний суд погодився із правовою позицією юристів LS GROUP та 28 листопада цього року скасував податкове повідомлення-рішення.

Тетяна Кравченко, юрист податкової практики LS GROUP, – «Акциз є одним із найпоширеніших видів податків у світі. Проте, не дивлячись на ряд позитивних моментів, які він виконує, існує багато проблемних питань стосовно акцизного оподаткування.

Не зважаючи на суттєве вдосконалення механізму справляння акцизного податку, що відбулося в результаті прийняття Податкового кодексу та наступного внесення цілого ряду змін до нього, існуючий порядок адміністрування залишається недосконалим.

Основні проблеми його функціонування пов’язані зі зростанням фіскальних можливостей та зменшенням регулюючого впливу від цього платежу. Нагальною є потреба подальшого вдосконалення нарахування і сплати акцизу, порядку його адміністрування».