Content Oriented Web
Make great presentations, longreads, and landing pages, as well as photo stories, blogs, lookbooks, and all other kinds of content oriented projects.
Воєнний стан для бізнесу. Право компетентних органів запроваджувати відповідні обмеження.
27 11 2018

вру военний станВчора Верховна Рада України прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Таким чином з 14 години 26.11.2018 року до 14 години 26.12.2018 року (30 діб) вводиться воєнний стан в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії. В інших областях України воєнного стану не введено.

Безпосередньо Указ Президента України та Закон України жодним чином не обмежують господарську діяльність суб’єктів господарювання на території України (в тому числі в областях, у яких введено воєнний стан).

Натомість Указ Президента України передбачає теоретичну можливість запровадження на території України, де введено воєнний стан, певних обмежень строком до 26 грудня 2018 року.

Такі обмеження можуть бути запроваджені військовим командуванням: Генеральний штаб Збройних Сил України, Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України, командування видів Збройних Сил України та ін.

Перелік можливих обмежень передбачений ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», серед яких слід:

– запровадження трудової повинності;

– використання потужностей та трудових ресурсів підприємств, установ і організацій усіх форм власності, зміна режиму їхньої роботи, проведення інших змін виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю;

– примусове відчуження або вилучення майна, що перебуває у приватній власності;

– запровадження комендантської години;

– встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, обмеження свободи пересування;

– перевіряти документи у осіб, а в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян

– забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, а також алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі;

– регулювання роботи підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, установ, організацій і закладів культури та засобів масової інформації;

– інтернувати (примусово оселяти) громадян іноземної держави, яка загрожує нападом чи здійснює агресію проти України;

– проведення евакуації населення;

– усунення з посад керівників підприємств, установ і організацій за неналежне виконання ними визначених Законом України «Про правовий режим воєнного стану» обов’язків та ін.

Таким чином, введення воєнного стану в 10 областях України та внутрішніх водах жодним чином не обмежує господарську діяльність суб’єктів господарювання на території України, а лише свідчить про право компетентних органів за достатньої необхідності запроваджувати відповідні обмеження у вказаних областях та внутрішніх водах строком до 26.12.2018 року. Єдине обмеження, що пов’язане безпосередньо з веденням воєнного стану для фізичних осіб та суб’єктів господарювання – заборона проведення страйків, масових зібрань та акцій.