Content Oriented Web
Make great presentations, longreads, and landing pages, as well as photo stories, blogs, lookbooks, and all other kinds of content oriented projects.
Відсутність печатки на запиті органу контролю – підстава не надання інформації.
02 05 2019

перевыркиПорядок проведення документальних позапланових виїзних перевірок регламентовано статтею 78 Податкового кодексу України. Обов’язковою передумовою здійснення документальної перевірки є направлення платнику податків запиту про надання пояснень та їх документального підтвердження.

Аналіз положень пункту 73.3 статті 73 Податкового кодексу України свідчить про те, що запит податкового органу про надання відповідної інформації платником податків повинен визначати конкретні підстави, тобто, містити чітко визначені обставини, які свідчать про порушення платником податків вимог податкового законодавства, бути оформленим у відповідності до закону, а також, містити печатку контролюючого органу.

Проте у разі, якщо запит контролюючого органу про надання інформації оформлений з порушенням законодавчо встановленого порядку, зокрема, в якому відсутня печатка податкового органу – платник податку звільняється від обов’язку надання відповіді на такий запит.

Окрім того, це також виключає право контролюючого органу призначати проведення перевірки з підстав ненадання пояснень та їх документальних підтверджень на обов’язковий письмовий запит.

У разі прийняття органом контролю рішення, оформленого наказом, про призначення перевірки за вказаних обставин, такий наказ може бути визнано протиправним та скасовано.

Висновок про право платника податку не надавати запитувану інформацію органу контролю у разі відсутності на запиті його печатки зробив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в постанові №826/9082/15.